Врска

Статут

Линк до официјалниот статут на Операција Студентски Дом.

Advertisements
Статус

Изјава

          Бидејќи до нас почнаа да пристигнуваат информации дека нашите постови се појавуваат и на профили на одредени политички партии и политичари, ние како Операција Студентски Дом уште во старт изјавуваме дека не сме формирани за собирање на политички поени и најостро ги отфрламе и се оградуваме од сите обиди за квалификација на нашето движење и постоење како политичка пропаганда и поистоветување со одредена политичка партија. Истото важи и за медиумите.
Единствено сакаме да биде прикажана нашата искрена желба и намера за промена оваа студентска иницијатива да придонесе кон подобрување на состојбата без притоа да се спинуваат и извртуваат работите и реалната ситуација со цел да не се злоупотребат целите наведени погоре.

Ви благодариме!

20 часа реалност за светот…

20 часа и 680 000 прегледи на imgur.com, а пост има и на reddit.com како и на businessinsider.com, споделувањата на Фејсбук, едвај можат да се сумираат и македонските портали информираат а студентите од повеќе деценискиот сон се разбудија. И што е најбитно се разбудија од своите кои се најдоа од потешка состојба од обично, од потребата да живеат во студентски дом кој не задоволува никакви услови за нормален живот.
Continue reading

Студентска Солидарност

Да читаме и пишуваме повеќе вакви текстови, сега е време за студентска солидарност, за сполотеност, за заеднички труд, за заедничка борба за она што го заслужуваме. Само со стремеж кон целите за вистински вредности ние младите ќе покажеме дека сме иднината на која општеството ќе може да се гордее.

TheErminK

Гоце

Не сакам да спомнуваме муабети провинцијалци , скопјанишча , албанци и сл.
Сакам да им докажеме дека студентите се движечка сила и во Македонија.
Земја за која што светот мисли дека е полна со овци, кои не можат или не сакаат да се борат за правата свои но и за другите.

View original post 281 more words

Другата страна на проблематиката

          Има една стара поговорка која гласи: „Наведната глава, сабја не ја сече“. Па така очигледно мнозинството од студенти волно или неволно многу убаво си ја наимаат научено оваа поговорка, и тоа наизуст, напамет, како Оче наш. Знаеме дека државата кренала раце од студентите и дека тие се ставени на последното отворче од свиралото и се заборава фактот дека тие се иднината на оваа каква, таква земја. Но тоа се приказни кои веќе секојдневно се трубат. Веќе изгледаат мелодраматични и патетични. Некој ќе се потресе, некој не го допира ништо, некој ќе се зачуди, но во глобала никој не превзема ништо, ама баш ништо. Особено не самите студенти. Поразителен факт.
Continue reading

Ние студентите во Гоце.

Ние студентите, оние младите и перспективните со сјајна иднина, радо избираме да живееме во Гоце, а еве и зошто.

Уште при самото вселување во нашите соби, ние имаме шанса да го изучиме молерскиот, водоводџискиот и електричарскиот занает што во секој случај ги прави побогати нашите личности, а ние плениме со способности. Со огромно уживање ги преуредуваме нашите соби од корен за да станат макар за момент функционални. По оваа макотрпна, но крајно корисна работа, се упатуваме кон нашите купатила каде туширањето не е само рутина. Всушност, ние имаме шанса да ги зацврстиме нашите психички способности, со тоа што при секое туширање сме во стресна состојба на исчекување која цевка ќе ни падне врз глава. И сиот тој стрес, спартански го издржуваме туширајќи се со млака вода.

Continue reading